Vedonlyönti taitoluistelussa

Taitoluistelu on Suomessa melko suosittu harrastus ja urheilulaji. Luisteluryhmiä järjestetään jo melko nuorille lapsille ja mukaan pääsee helposti, vaikka ei olisikaan aikaisempaa kokemusta luistelusta. Eri ikäluokille löytyy myös erilaisia tasoryhmiä taitojen mukaan ja niinpä lajissa voikin edetä ihan täysin harrastepohjalla tai sitten enemmän oikeaan kilpauraan tähtäävällä suunnitelmalla. Lisäksi on mahdollista luistella yksin-, pari-, tai muodostelmaluistelua, joissa jokaisessa on varmasti omat hyvät ja huonot puolensa. Usein tämä valinta tehdäänkin jo melko aikaisessa vaiheessa luistelu-uraa, mutta ainahan sitä pystyy vaihtamaan, mikäli haluaakin kokeilla jotain muuta.

Vedonlyönti ei kuitenkaan ole tullut taitoluistelukilpailuihin mukaan, ainakaan isossa mittakaavassa. Monet ulkomaiset netissä toimivat vedonlyöntipalvelut varmasti tarjoavat mahdollisuuden veikata taitoluistelukilpailujen voittajaa, mutta Suomessa vedonlyönti kyseisessä lajissa on harvinaisempaa. Tähän löytyy varmasti useitakin syitä, mutta yksi syy on varmasti se että jääurheilu Suomessa konkretisoituu niin vahvasti jääkiekkoon. Se onkin Suomen suosituin urheilulaji katsojamäärillä mitattuna. Ja se on juuri se tieto, joka vedonlyöntitoimistoja Ruby Fortune kiinnostaa eniten. Koko Suomen kansa tuntuu olevan jääkiekossa mukana ja sm-liigan ja leijonien pelejä seurataan ympäri Suomen Ivalosta Helsinkiin saakka. Myös vedonlyönti on vahvasti keskittynyt Suomessa jääkiekon ympärille, on tulosvetoja, pitkävetoa, erilaisia live-vetoja ja niin edelleen. Taitoluistelua ei ehkä pidetä niin helposti seurattavana tai ymmärrettävänä lajina. Siinä on omanlainen taitoluistelun pistelasku ja tuomarointi, joka ei ihan kaikille satunnaisille tv:n katsojille avaudu ihan täysin.

Maailmalla, joissain maissa, taitoluistelu on ehkä hieman suositumpaa kuin Suomessa. Esimerkiksi Kiina ja Venäjä ovat kuuluisia taitoluistelumaita, ja niistä löytyvätkin maailman huippuluistelijat. Suomellakin on ollut aina välillä maailman huippuja taitoluistelussa, mutta jatkuvaa tuotantoa ei ole. Ehkä tämäkin osaltaan on estänyt vedonlyönnin kulttuurin syntymisen taitoluisteluun. Esimerkiksi Kiira Korpi ja Laura Lepistö olivat aikanaan ihan maailman huippujen tuntumassa vaikka lopullinen läpimurto maailman eliittiin jäikin puuttumaan. Vanhemmista tunnetuista nimistä voidaan mainita pariluistelijat Susanna Rahkamo ja Petri Kokko, joka myös keikkuivat aikanaan maailman kärjessä. Yksi syy vedonlyönnin puuttumiselle voi olla myös se, että taitoluistelu mielletään enemmän naisten kuin miesten lajiksi. Vedonlyöntihän on useimmiten keskittynyt miesten urheilumaailmaan.