Taitoluistelun harrastaminen

Suomen taitoluisteluliittoon kuuluu 81 jäsenseuraa, ja toiminta järjestöissä on hyvin aktiivista. Taitoluistelutoimintaa rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksilla sekä jäsen- ja harrastemaksuilla. Näissä jäsenseuroissa toimii ryhmiä monille eritasoisille ja eri-ikäisille luistelijoille, mikä helpottaa harrastuksen aloittamista. Monesti taitoluistelu koetaan hyvin kilpailukeskeisenä, ja siitä mielikuvasta on pyritty pääsemään eroon järjestämällä matalan kynnyksen harrasteryhmiä niin aikuisille kuin lapsillekin.

Luistelun harjoittelun voi aloittaa nuorimmillaan 3-vuotiaana, jolloin lapsi voi osallistua luistelukouluun. Näissä luistelukouluissa lapsi pääsee harjoittelemaan alkeita ja nauttimaan luistelusta. Luistelun ensikosketukset voi ottaa myös ilman seurojen tarjoamaa ohjausta, sillä ensimmäisenä lapsi harjoittelee pitkäpinnaisuutta ja pystyssä pysymistä. Myöhemmin, kun nuori on noin 13-vuotias ja hänen luistelutaitonsa riittävät, voi hän siirtyä harjoittelemaan taitoluistelun vaativampia osa-alueita. Varsinaiseen taitoluisteluun käytetään myös enemmän aikaa: viikoittain harjoituksia on vähintään kahdet viikossa, ja niissä keskitytään vaihdellen fysiikkaan ja itse luisteluun.

Jäähallilla puuhatessa tulee lämmin, joten toppatakki on turhan paksu harjoituksia varten. Pukeutumisessa kannattaa suosia venyviä ja hengittäviä vaatteita, joissa on helppo liikkua. Jäähallille pukeutuessa kannattaa myös ottaa huomioon, että liian suuret vaatteet tai pitkät, leveät lahkeet saattavat aiheuttaa vaaratilanteita. Taitoluisteluseurat eivät tyypillisesti vaadi harrastajien käyttävän kypärää, mutta erityisesti alkeiskursseilla sitä kannattaa käyttää, kun vaarana on selälleen kaatuminen.

Jäähallikäyttäytymisestä kannattaa muistaa sen verran, että luistimen terät ovat hyvin herkkiä ja kolhiintuvat ja naarmuuntuvat pienistäkin hiekanjyvistä. Harrastajan kannattaa siis itse ottaa tavaksi jo alusta asti käyttää teräsuojia poistuessaan jäältä ja kuivattaa terät pukuhuoneessa. Jos haluaa käyttää luistellessaan hanskoja, pitää niiden olla erikseen varattu jäähallikäyttöön, sillä tyypillisesti hansikkaat tai sormikkaat kantavat pieniä hiekanjyviä saumoissa.

Taitoluistelu on monipuolinen laji, ja harrastajalle jääkin valittavaksi, millä tavalla hän haluaa painottaa harrastustaan. Yksinluistelu, muodostelmaluistelu ja jäätanssi tarjoavat kaikki erilaisia harjoituksia. Kuten nimistä voi päätellä, yksinluistelussa korostuu yksilön kehonhallinta ja kyky ilmaista itseään keholla, muodostelmaluistelussa täytyy pystyä toimimaan suuressa joukkueessa, ja jäätanssissa tarvitaan askelkuvioiden hallintaa ja niiden synkronointia parin kanssa yhteistyössä. Suomessa erityisesti muodostelmaluistelu on ollut osa-alue, jossa urheilijat ovat viimeaikoina menestyneet.