Onko taitoluistelu Suomessa menneisyyden laji?

Suomessa on harrastettu luistelua jo pitkään. Talvisin luisteltiin järvien jäillä tai tehtiin vettä ruiskuttamalla kenttä harrastusta varten. Alussa luisteltiin vain huvin vuoksi ja kenties kisailtiin siitä, kuka oli nopein. Jossain vaiheessa otettiin mukaan kiekko ja mailat, ja loppuhan on historiaa.

Jääkiekon suosion kasvu on auttanut paljon myös taitoluistelua. Jääkiekon suosion kasvun myötä kasvoivat sponsoritulot, joiden myötä pystyttiin paitsi rahoittamaan pelaajien ympärivuotinen harjoittelu, myös rakentamaan halleja, jotka mahdollistivat lajin pelaamisen myös talvella ja suojasivat sään vaihteluilta.

Taitoluistelu on jäänyt Suomessa jääkiekon varjoon, vaikka lajin suosiolle on hyvät puitteet. Laji tuotiin Suomeen jo 1800-luvun loppupuolella, ja jo varhain 1910- ja 1920-luvulla Suomi saavutti niin maailmanmestaruus- kuin olympiamitaleitakin. Menestystä tuli myös myöhemmin 1970-1990-luvuilla.

2000-luku olikin sitten melkoista tykitystä naisluistelijoiden osalta. Muodostelmaluistelussa Suomi on lähestulkoon pyyhkinyt lattiaa muilla mailla, ja taitoluistelussa Suomen värejä pitivät yllä Susanna Pöykiö, Laura Lepistö ja Kiira Korpi. Vuosikymmen oli todellakin superlatiiveja täynnä: Susanna Pöykiö oli ensimmäinen suomalainen naisarvokisamitalisti, Lepistö nappasi ensimmäisissä EM-kilpailuissaan mitalin ja 2009 kotikisoissa Suomi saavutti upeasti kaksi mitalia.

Valitettavasti kaikki hyvä päättyy aikanaan. Susanna Pöykiö lopetti upean uransa vuonna 2010, ja myös Lepistö sekä Korpi joutuivat loukkaantumismurheiden johdosta siirtymään pois kilparadoilta. Varsinkin kahden viimeksi mainitun lopettaminen oli monille penkkiurheilijoille suuri pettymys, sillä heitä molempia hieman vanhempi Italian Carolina Kostner taistelee edelleen mitaleista parhaimpien kanssa.

Yleensä menestys yksilölajeissa kannustaa junioreita aloittamaan harrastuksen, ja varsin usein seuraava sukupolvi on entistä parempi opittuaan kokeneiden konkareiden uransa alussa tekemistä virheistä. Valitettavasti trio Pöykiö-Lepistö-Korven jälkeen Suomesta ei ole noussut uusia mitalinaisia. Korven lopettamisen jälkeen toiveet oli ladattu Juulia Turkkilaan, joka kuitenkin loukkaantumismurheiden myötä vaihtoi jäätanssin puolelle.

Tällä hetkellä Suomen naistaitoluistelun suurimmat menestyshaaveet on lastattu Viveca Lindforsin ja Emmi Peltosen harteille. Jälkimmäisellä luistelugeenit lienevät kohdallaan, sillä kyseessä on Nashvillessä vuonna 1999 syntynyt Ville Peltosen tytär. Suomalaisluistelijoiden tulokset eivät kuitenkaan ole olleet lähelläkään menestysvuosien tasoa, vaikkakin naiset ovat tehneet hyvää henkilökohtaista kehitystä. Niinpä suomalaiskannattajien ei kannata odottaa mitaleja ainakaan lähivuosina, ottaen huomioon maamme pienen harrastajamäärän verrattuna Euroopan mahtimaihin, kuten Venäjään.