Kenelle kuuluvat jäähallit Helsingissä?

Suomi, etenkin Helsinki, on täynnä jäähalleja, ja niitä käyttävät monet erilaiset ryhmät päiväkotilaisista eläkeläisiin. Itse vanhana taitoluistelijana pidän hienona, että kaikki voivat käyttää jäähalleja, sillä niistä on iloa monille. Koulun liikuntatunneilla jäähallivuorot olivat lempiaikaani, sillä olinhan taitoluistelija ja sain opettaa muita. Olinhan parempi opettamaan, miten tehdä piruetti kuin opettajamme. Mutta monille koulutovereilleni oli vaikeaa, että opetin opettajan sijasta. Pieni minä en ymmärtänyt miksi opettajan edes pitäisi opettaa, kun osaan tehdä piruetin niin paljon paremmin? Luistelu ja jääkiekko on vain harvojen harrastuksia suomessa, mutta silti suurin osa meistä osaa luistella, kiitos koulun.

Monille suomalaisista kouluaikaset jäähallivuorot jäävät ainoiksi kerroiksi talven muutamia vapaavuoroja lukuun ottamatta sekä jääkiekko-otteluiden seuraamista lukuun ottamatta, mutta harva arvaakaan, millaisessa käytössä jäähallit oikeasti ovat.

Jäähallit ovat aamusta iltaan jääkiekkoilijoiden sekä taitoluistelijoiden käytössä. Aikaisimmat jäähallivuorot alkavat jo kello viisi aamulla pienillä taitoluistelijoilla harjoittelemassa ennen kouluun menoa. Tämän jälkeen tulevat jääkiekkoilijat. Kaikessa tässä välissä jää pitää myös ajaa jäänajokoneella tulevia päivän vapaavuoroja sekä koululaisryhmiä varten. Jääkiekkoilijat ja taitoluistelijat käytännössä viettävät suurimman osan ajastaan jäähallilla. Jäähalleilta löytyy yleensä hyvät kuivaharjoitustilat sekä pääseuroille omat laajat tilat. Jäähalleilla toimii omat vanhempainyhdistyksensä pitämässä kahviota ja huoltamassa välineitä ja yleisiä tiloja, kaikkia ei kateta seuramaksuilla eikä kaupungin tuella.

Jäähallit on tarkoitettu kaikille rentoutumiseen ja yhdessä oloon, mutta suurimman osan jäähallin kuluista kattaa taitoluistelijat sekä jääkiekkoilijat vanhempineen. Jääkoneella ajo on erittäin kallista, ja jokaisen jääkiekkoryhmän sekä taitoluistelijaryhmän jälkeen tarvitaan paljon huolellisempi ajo kuin vapaan kaupunkilaisvuoron jälkeen. Itsestä oli ihana mennä vapaavuorolla myös joskus luistelemaan ja katsomaaan kaupunkilaisia nauttimasta luistelusta. Jäähallit kuuluvat kaikille kaupunkilaisille, ja yleisövuoroja voisi lisätä, että kaupunkilaiset pääsisivät enemmän nauttimaan jäästä, kun luonnonjäätä ei ole tarjolla. Monet mieltävät jäähallit vain ammattilaisille, mutta me ammattilaiset nautimme, kun saamme nähdä muitakin jäällä.

Jääkiekkoilijoille ja taitoluistelijoille jäähalli on toinen koti. Jäähallilla saatetaan viettää viikossa yli 60 tuntia, ja se on vain mukavaa piristystä saada ulkopuolisia vierailijoita “kotiinsa”. Jäähallit kuuluvat kaikille helsinkiläisille, ne ovat mahtavia rentoutumispaikkoja kaikille.