Jääkiekon turvakaukalot

Kaukaloita on uusittu suurimpiin jäähalleihin viime vuosina tiuhaan tahtiin. Syynä tähän on tarve turvakaukaloille, jotka tulivat pakollisiksi kaikkien sm-liiga- ja mestis-joukkueiden halleihin. Kaukaloiden uusiminen on melko kallista, joten työssä on vierähtänyt useampi vuosi, jotta kaikki kaukalot on saatu uusittua. Tämä parantaa huomattavasti pelaajien turvallisuutta ehkäisemällä loukkaantumisia ja jääkiekkoilijoille niin tyypillisiä aivotärähdyksiä. Kaukalo joustaa törmäyksessä ja ottaa iskun vastaan, eikä kovin voima kohdistu esimerkiksi pelaajan päähän. Tietysti kaikkia loukkaantumisia ei voida välttää, mutta niihin voidaan ainakin merkittävästi vaikuttaa.

Useimmat sm-liigan jääkiekkojoukkueet ottivat turvakaukalon heti käyttöönsä, kun päätös niistä tehtiin. Esimerkiksi Jyväskylään hankittiin ensimmäisten joukossa turvakaukalo, jossa se on ollut pelaajien turvana siitä lähtien. Joidenkin sm-liigan joukkueiden hallit eivät saaneet turvakaukaloa heti, vaan rakentaminen venyi useamman vuoden päähän siitä, kun niitä oli jo tarjolla. Syynä tähän oli yleensä raha, koska kaukaloiden uusiminen on kallista puuhaa. Joustokaukalon kustannukset voivat olla jopa 200 000 euroa, joten ihan halpaa lystiä se ei ole. Toki yksikin ehkäisty vakava loukkaantuminen maksaa jo kaukalon hinnan takaisin.

Suurimmat ja vakavaraisimmat seurat hankkivatkin turvakaukalot heti kun niitä tuli markkinoille, mutta pienempien markkina-alueiden seurat joutuivat pelaamaan vielä monta kautta vanhalla kaukalolla, jossa on paljon suurempi loukkaantumisriski törmäystilanteessa. Useimmissa pienemmissä jäähalleissa ei vielä turvakaukaloita näy, ja syynä tähänkin on juuri raha. Pienempien hallien jäävuorot ovat pääsääntöisesti varattuna harrasteporukoille, joten suurempiin investointeihin ei tuosta vain ole varaa. Toki esimerkiksi harrastekiekossa vauhtikaan ei ole niin suuri kuin pääsarjatasolla, joten vaaratilanteita ei myöskään synny niin usein.

Jäähallien turvakaukalot ovat suhteellisen uusi asia. Pitkään mentiin vanhalla kaukalomallilla, jossa kaukalon reunat ovat paksua vaneria ja ne ovat kiinni teräspalkeilla ja betonipainoilla. Tällainen kaukalo ei jousta törmäyksessä yhtään, joten vakavia loukkaantumisia nähtiin. Vasta 2010-luvun puolella turvakaukalot ovat yleistyneet, ja niitä löytyykin jo kaikista suurimmista halleista. Vielä menee kumminkin aikaa, että niitä aletaan nähdä myös pienemmissä halleissa, puhumattakaan ulkokentistä. Niissä kaukalot ovat vanhaa mallia, eikä niitä varmasti pystytä edes uusimaan. Näin kallis investointi vaatisi jatkuvaa valvontaa, ja sitä on hankala ulkokentälle järjestää.