Jääkiekkokaukalot

Monissa kaupungeissa urheilukenttä muuttuu talven ajaksi jääkiekkokaukaloksi tai luistinradaksi. Jääkiekkokaukalot ovat usein pääasiassa harrastelijoiden käytössä. Esimerkiksi lapset ja nuoret pelaavat mielellään jääkiekkoa vapaa-ajallaan. Lisäksi monissa kouluissa luistelu ja jääkiekko ovat suosituimpia talviurheilun muotoja.

Harrastajat pelaavat jääkiekkoa pääasiassa ulkona, kun taas ammattilaiset pelaavat ja harjoittelevat yleensä jäähallissa. Kaukalo on usein rajattu seinillä, mutta jääkiekkoa pelataan usein myös avoimilla kentillä. Monesti nämä on rakennettu jalkapallokentän paikalle talveksi.

Jääkiekkokentän ylläpitoon kuluu resursseja. Niitä täytyy puhdistaa lumesta ja pitää kunnossa. Huonolla kentällä luistelu ja pelaaminen on usein varsin epämiellyttävää, joskus jopa vaarallista.

Suomessa jääkiekko on yksi suosituimmista urheilulajeista. Monille kuitenkin jääkiekon pelaaminen jää lapsuuteen ja murrosikään ja vanhemmalla iällä moni aikuinen ainoastaan seuraa jääkiekkoa joko katsomosta tai televisiosta.

Jääkiekkokaukaloita on Suomessa tuhansia. Niitä löytyy useista lähiöistä, useimmiten koulujen lähistöiltä. Luistelussa on se hyvä puoli, että ulkona sijaitsevien luistinratojen ja jääkiekkokaukaloiden käyttö on vapaata. Monet kaukaloista ovat valaistuja ja säännöllisesti hoidettuja.

Luistinratoja voi löytää esimerkiksi Helsingin keskustasta. Pidempiä luistinratoja on tehty muun muassa järvien jäille. Yhtenä tunnettuna esimerkkinä tällaisesta luistinradasta mainittakoon Kuopion Kallaveden pitkä luistinrata. Tällä radalla pidetään vuosittain kansainvälisestikin tunnettu Finland Ice Marathon, jonne saapuu osanottajia eri puolilta maailmaa. Kallaveden luistinrata houkuttelee myös harrastelijoita luistelemaan.

Luistelu on siinä mielessä hyvä harrastus, että sen aloittamiseen ei vaadita muita erikoisvarusteita kuin luistimet. Siksi luistelu on yleensä edullisempi harrastus kuin esimerkiksi hiihto. Jääkiekkoonkaan ei välttämättä tarvita kalliimpia varusteita, moni hankkii ainoastaan kiekon ja mailan. Mutta mikäli jääkiekkoa alkaa pelata vakavammin, saa siihenkin kulumaan paljon rahaa. Esimerkiksi tasokas maila voi olla varsin hintava puhumattakaan erilaisista suojavarusteita.

Jääkiekko voi olla vaarallinen laji, ja siksi ainakin kypärän hankkiminen on suotavaa jo harrastelijalle. Suomi on poikkeuksellisen sopiva maa luistelusta ja jääkiekosta innostuneelle henkilöillle. Luistinratoja on mahdollista löytää pieniltäkin paikkakunnilta ja pitkä talvi mahdollistaa ihanteelliset olosuhteet useiden kuukausien ajan. Pakkanen voi tosin rajoittaa harrastamisista talvikuukausina mutta moni luistelee myös 20 asteen pakkasessa.