Jääkiekkokaukalo kutsuu myös kesällä

Suomi, tämä jääkiekosta intohimonsa ammentava maa, tarjoaa jokaiselle kiinnostuneelle mahdollisuuden tutustua tunnelmaan jääkiekkokaukalossa. Sellainen nimittäin löytyy jokaisesta pitäjästä, vähintään ulkojääversiona. Mikäpä toisikaan nykyajan kiireen keskellä elävää kansaa lähemmäs lapsuuden muistoja ja talvista tekemisen tunnelmaa kuin hokkareiden laittaminen jalkoihin talvisen maiseman syleilyssä ulkojääkaukalossa!

Luisteluharrastus kiekkokaukalossa ei ole vain talvinen harrastus. Monet kaupungit ja seurat tarjoavat mahdollisuuden luistelun harjoitteluun kesäaikanakin jäähalleissa, ja kesäisenä versiona tunnettu rullakiekko on vallannut jääkiekon harrastajien kesäkalenterit. Lajia on harrastettu Suomessa 1990-luvulta lähtien, ja ensimmäiset SM-kilpailut lajin parissa pelattiin 1996. Kauden 2018 Suomen mestaruuden vei 30.6.2018 pelatussa kolmannessa ja ratkaisevassa SM-liigan loppuottelussa tamperelainen KOOVEE.

Sen lisäksi, että Suomessa pelataan ja luistellaan ahkerasti jääkiekkokaukaloissa, maa on myös tunnettu kaukaloiden valmistajana. Ylivieskassa sijaitseva Icepro, joka on valmistanut mm. olympiakaukalot 2018 Etelä-Korean Pyeongchangin talviolympialaisiin, sekä Oulaisista kotoisin oleva Raita Sport ovat alan edelläkävijöitä. Raita Sport on Euroopan suurin kaukalovalmistaja.

Suomalaisille luistelu kiekkokaukalossa on tuttua niin hupina kuin ammattina, vaikka monen aikuisen luistelukokemukset rajoittuvatkin lapsuus- ja nuoruusaikaan. Amerikkalaisten elokuvien sisärullaluisteluareenat eivät ole vielä löytäneet sijaansa suuren suomalaisen yleisön luota, mutta roller derby sen sijaan on. Siinä missä jääkiekko mielletään vahvasti miehiseksi lajiksi, roller derby on profiloitunut yli 18-vuotiaiden naisten joukkueurheiluna. Vaikka lajia ei suoraan kiekkokaukaloissa pelatakaan, on se synnyttänyt Suomeen uudenlaisen luistelubuumin. Lajin SM-mestaruus ratkottiin heinäkuun 7. päivä Vantaalla, jossa mestaruuden vei nimiinsä Oulu Roller Derby.

Kiekkokaukaloa tai ei, luistelemaan pääsee niin kesällä kuin talvella. Lyhyt, lämmin kesäkausi kannustaa ihmisiä nauttimaan kesäisistä ajanvietoista, mutta valoisuuden vaihtuessa talven pimeyteen valoa etsitään kivasta tekemisestä – ja sitä luistelu tarjoaa monessa muodossa!

Talviset lajit otetaan kuitenkin pitkän talvikauden Suomessa vakavasti, ja Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö päättikin kesäkuussa 2018 jakaa yli kaksi miljoonaa euroa kymmenelle talvilajille. Suurimman potin sai jääkiekko, jolla on huippu-urheiluyksilön mukaan parhaat edellytykset menestymiseen.

Vakavasti luistelua ei kuitenkaan tarvitse ottaa. Helsingin Rautatientorilla toimii talviseen aikaan Jääpuisto, joka tuo tunnelmalliset luistelukokemukset keskelle kaupungin vilinää. Jääpuisto muistuttaa arjen kiiruhtajia lapsuuden ja nuoruuden luistelukokemuksista ja herättää uteliaisuuden omien taitojen testailuun. Paikka avataan tavallisesti jo marraskuussa, ja tuo luistelun maailman helposti lähestyttäväksi – kenelle tahansa!