Jäähallien ja kaukaloiden käyttö kesällä

Jäähallien kaukalot hiljenevät kesän ajaksi normaalista toiminnasta. Jotkin hallit pitävät kuitenkin kaukalot avoinna erilaisille jääkiekon kesäsarjoille ja turnauksille, vaikka normaalit harrastevuorot ovatkin tauolla. Esimeriksi jääkiekon sm-liigan joukkueet aloittavat seuraavaan kauteen valmistautumisen ja kesäharjoitukset jo hyvissä ajoin kesä-heinäkuun vaihteessa. Kesäkuun ajan monissa halleissa pelataan juuri jääkiekon kesäsarjoja, joihin myös monesti osallistuvat jotkut ammatikseen jääkiekkoa pelaavat. Se on heille hyvää kevyttä kesäpuuhaa, jossa peli- ja luistelutuntuma pysyy hyvin yllä. Näitä pelejä on joskus seuraamassa paljonkin ihmisiä, varsinkin jos joitain nimekkäitä pelaajia on mukana. Tämä on hyvää toimintaa kesän ajalle jäähallille, jolloin esimerkiksi vaikkapa jäähallin kahvila pystytään myös pitämään avoinna. Tämä on hyvä kesätyö jollekin nuorelle, eikä kesää tarvitse kuluttaa makaamalla kotona.

Pienemmät jäähallit saattavat sulkea ovensa koko kesän ajaksi, jolloin kaukalolla ei ole käyttäjiä, tai se voidaan jopa joissain tapauksissa purkaa kesäksi pois. Muuten on hyvä, että jäähalleille saadaan kesän ajalle toimintaa, jolloin niitä ei tarvitse pitää tyhjillään. Monet kaukalot täyttyvät myös yleisöluisteluista, joita monet jäähallit järjestävät. Kesällä kun ei pääse ulos luistelemaan ja nauttimaan vauhdin hurmasta liukkaalla jäällä. Yleisöluisteluita järjestetään yleensä kahdenlaisia; sellaisia, joihin saa ottaa mailan mukaan, ja sellaisia, joissa ainoastaan luistimet ja kypärä ovat sallittuja. Nämä järjestetään monesti eri aikoihin, mutta jollain pienemmällä hallilla ne voidaan yhdistääkin. Silloin kaukalosta on rajattu toinen puoli luistelijoita varten ja toinen puoli mailan kanssa luistelevia varten.

Kaiken kaikkiaan kesän aikana jäähallit ovat toiminnassa supistetusti, koska seurojen ja harrasteporukoiden normaalit jäävuorot ovat tauolla. Nämä yleensä jatkuvat vasta elo- tai syyskuussa, jolloin jäähalleilla on taas täysi tohina päällä.

Ulkokenttien kaukalot puretaan yleensä pois kesän ajaksi, varsinkin koulujen urheilukentiltä. Joissain ulkona sijaitsevissa suuremmissa urheilukeskuksissa kaukalot ovat kesän ajankin paikoillaan, eikä niitä pureta pois. Nämäkin tarjoavat monille nuorille mukavaa tekemistä, koska kaukalossa voi pelata paljon muutakin, kuin vain jääkiekkoa tai luistella. Esimerkiksi jalkapalloa tai sählyä pystyy pelaamaan hyvin kaukalossa, jolloin pallo ei lentele ympäriinsä, kun kaukalon reunat ovat suojana.